Bəlkə də seçiminizi səhv edirsiniz. Çünki bəzi yeməklər sizi qurd kimi acdırırkən, bəziləri uzun müddət tox tutar. Çiyələk və cökənin tox tutan, darçın və əncirin acdıran yeməklər olduğunu bilirsinizmi?
Zaman -zaman daha süfrədən qalxarkən acdığınızı hiss etdiyiniz oldumu ? Hətta ” Yoxsa mədəmizdə bir problemmi var dediyinizi eşidər kimiyik. Hətta çox kilolarınız mövzusunda şərhləriniz da yemək ardından yaşadığınız bir aclıq hissi ola bilər. Amma özünüzü günahlandırmadan əvvəl paylarınızı istifadə etdiyiniz yemək və içkiləri nəzərdən keçirmənizdə fayda var. Çünki elmi məlumatlar , bəzi yeməklərin bədəndəki inusilin miqdarını artıraraq acdırıcı, bəzilərinin isə tox,mühafizəkar təsirləri olduğunu xüsusiyyətini sübut edir.
İştah bağlayan dost yeməklər:
Avokado
B6 vitamini anbarıdır. Xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri vardır. Tox tutan avokadonu özünüzü ac hiss etdiyiniz zamanlarda yeyə bilərsiniz.
Çovdar çörəyi
Edilən diyetlərin hamısında kəpək çörəyindən adlandırılsa da əslində çovdar çörəyinin tox tutan təsiri danılmazdır . Hətta ağ buğda çörəyinə görə yüzdə 50 nisbətində daha çox doyma hissi verər.
Tel Pendir
Gün içərisində aclıq hiss etdiyinizdə qəhvəaltı edə biləcəyiniz faydalı bir qida olmasınıdan əlavə zülallı quruluşundan ötəri tox tutma xüsusiyyətinə də malikdir.
Böyürtkən
Özünüzü ac hiss etdiyinizdə bir kasa qatığın içinə qarışdırılmış böyürtkən sizi bir müddət tox tutar. Böyürtkən çox antioksidan istehsal edər , bu səbəblə də faydalıdırlar .
Sardina balığı
Zülal anbarıdır. Qan şəkəri səviyyəsinin tarazlıqlanmasını təmin edər. Bu sayədə toxluq hissi verər. Ayrıca maddələr mübadiləsinin hərəkətə keçməsini təmin edər.
Alma
Edilən pəhrizlərdə əlavə pay olaraq alma tövsiyə edilir bunun səbəbi isə tox qoruyucu xüsusiyyətinin olmasıdır. Kalorisi az olan almanı acdığınızda yesəniz bir müddət daha tox hiss edərsiniz.
Kəpəkli makaron
Gündəlik qida istehlakında əhəmiyyətli bir yerə sahib olan lifli qidalardandır. Bu qidalar məğlub etdikdən sonra həcmlərinin 20 faizi qədər genişləmə xüsusiyyətinə sahib olduqları üçün toxluq hissi verirlər.
Qara düyü
Qan şəkərini tarazlıqda tutaraq aclıq hissinin qabağına keçən karbohidratların başında gələn tünd düyü , uzun müddət acmamanızı təmin edər. Bu səbəblə yeməklərinizdə qara düyüyə yer verin.
Yulaf əzməsi
Toxluq və şişkinlik hissi verən qidaların başında gəlir. Lakin yulaf əzməsini süd ilə deyil su ilə etməkdə fayda vardır. Südlə edildiyində isə südü yağsız olmasında seçim edin.
Badam
Gündə iki ovuc nizamlı olaraq yeyilən badamın , toxluq hissi verərək obeziteyə qarşı mübarizədə faydalı olduğu edilən araşdırmalar ilə sübut olunmuş bir gerçəkdir.
Brokoli
Brokolinin tərkibində bədəndəki insulin tarazlığını qoruyan xrom tapılıb. Qan şəkərinin düşməsini maneə törədən xrom sayəsində aclıq hiss etməzsiniz.
Yumurta
Çox bişmiş yumurta da tox tutan yeməklər arasındadır. Hazırlanması asan olan yumurta zülal baxımından da zəngindir. Zülal sizi tox tutduğu üçün asan-asan acmazsınız .
Soyudulmuş Qatıq
Dondurma istəyinizi donmuş qatıq yeyərək qarşılaya bilərsiniz. Meyvəli donmuş qatıq yediyinizdə həm qarınınızı tox tutduğunu hiss edəcək, həm də çox kalori almamış olacaqsınız.
Tərəvəz şorbası
Şorba, yemək üçün ideal olmasa da az kalorisi və tox tutan təsiri ilə idealdır. Acdığınızda bir kasa şorba aclığınızı basdırar.
Çiyələk
Canınız çox şirin istədiyində bir qab dolusu çiyələk yeyə bilərsiniz. Çiyələklərin üzərinə bir şirin qaşığı pudra şəkəri də töksəniz şirin yemiş qədər olarsınız. Ayrıca çiyələk tox hiss etmənizi təmin edər .
Balıq
Balıqda olan yod, tiroit hormonlarının istehsalı üçün lazımlıdır və aclıq duyğusunun inkişafına mane olar.
Cökə
Yemək saatına yaxın içilən cökə içkisi , xəstəliklərə faydasının yanında iştahı bağlayan təsiri də var.
Tox qalmaq üçün etməniz lazım olanlar
Qlysemik indeksi aşağı qidalar
Davamlı acır və bunun qarşısını almaq istəyirsinizsə, glisemik indeksi aşağı qidaları istifadə etməlisiniz. Qlysemik indeks, yeyilən hər hansı bir qidanın qan şəkərini yüksəltmə qabiliyyətidir. İstehlak etdiyiniz qida , qan şəkərini nə qədər uzun zamanda və az miqdarda yüksəldirsə , glisemik indeksinin aşağı olduğunu bildirir. Bu qidalar , fərdin daha uzun müddət tox qalmasını təmin edər.
Karbohidratlar
Karbohidratlar kəpək , buğda kimi taxıl məhsullarında , tərəvəz və meyvələrdə tapılar. Tərkibindək i liflər, həzm sistemini hərəkətə gətirər. Ayrıca bu qidalar insanı tox tutaraq aclıq hissini mane olar.
Triptofan
Zülalların böyük bir hissəsində olan bir növ aminoasitdir. Triptofan , bədəndə serotoninin meydana gəlməsində və hüceyrələrə daşınmasında əhəmiyyətli bir vəzifə daşıyır. Serotonin isə iştahın təsirini azaldır. Xüsusilə banan, avokado , yulaf və pendirdə tapılır.
Xrom
Xrom bədənə insulin tarazlığını qoruyur. Bu tarazlıq qan şəkərinin düşməməsini və ya azalmaması baxımından çox əhəmiyyətlidir. Qan şəkərinin düşməsi aclığa gətirib çıxarar. Xrom ehtiyacınızı qarşılamaq üçün fındıq, qoz kimi qabıqlı qurudulmuş meyvələr və taxıl məhsulları yemək lazımdır.
Albumin
Bir növ daşıyıcı zülaldır. Orqanizmdəki çətinliyini aradan qaldırar və iştahı bağlayar. Bu zülal, triptofanı meydana gətirərək beyinə daşıyır və serotonin istehsalını artırır. Yaşıl noxud , fıstıq və paxlada vardır.
Fruktoza
Meyvələrdən əldə edilən təbii şəkərdir. Fruktoza qan şəkəri tarazlığına qətiliklə təsir etmir. Ayrıca yemək sonrası şirin ehtiyacı duymanıza mane olar. Çiyələk və bal früktozanın qaynağıdır.
Yod
Tiroid hormonlarının istehsalı üçün lazımlıdır. Aclıq duyğusunu mane olar. Balıq, qoz, yodlu duz və soğanda vardır .
Acdıran qidalar.
Qreypfrut
Diyeta edirsiniz uzaq dayanmanız lazım olanlardan biri də greyfurtdur . Xərçəngə qarşı qoruyucu olan greyfurdun pis yanı iştah açıcı xüsusiyyətinin də olmasıdır.
Qara kələm
Qaraciyər və bəzi qan xərçəngi növlərinə də yaxşı gələn qara kələm, ayrıca yaxşı bir iştah açandır.
Kartof
Kartofun tərkibində olan birləşmələr qan təzyiqini salıcı təsir göstərər ; buna görə glisemik indeksi yüksək olan yeməklər arasında olan kartof, xüsusilə qızartma şəklində bişirilirsə çox tez acmanıza səbəb olar.
Qırmızı Bibər
Xolesterolun qarşısını alıcı xüsusiyyəti olan qırmızı bibər iştah açar . Bu səbəblə acı bir yemək yediyinizdə doyduğunuzu çox asan anlaya bilməzsiniz.
Noxud
Mədəni təmizləyərək iştah açan noxud, sağlamlıq baxımından faydalı olsa da kilo verərkən çox -çox yeyilməməsi lazım olan bir paxlalı bitki növüdür .
Əncir
Çəki aldırıcı xüsusiyyəti olan əncir iştah açar, bu səbəblə diyeta dövründə yeməyiniz tövsiyə edilməz.
Kök
Kökün kalorisi və glysemik indeksi digər tərəvəzlərə nisbətən daha yüksəkdir. Bu səbəblə acdırıcı xüsusiyyəti olan kökün pəhrizlərdə olmaması lazımdır.
Spirt
Spirtli içkilərdən uzaq dayanmağa çalışın. Spirtli içkilər, sizə kalori qazandırarkən iştahınızı açılmasına səbəb olar.
Duz
Duz iştah açıcı xüsusiyyətə malikdir. Çox duzlu bir qidanın ardından şirin yemə istəyinin olması, qan şəkərinizdəki dalğalanmalar üzündəndir. Xüsusilə diyetada istifadəsindən qaçınılmalıdır.
Darçın
Qoxusuyla xüsusilə şirinlərin vazgeçilməzi olan darçın da çox tez acdıran ədviyyatlardandır .
Qarğıdalı
Qlysemik indeks dəyərinin yüksək olması səbəbiylə qan şəkəri səviyyəsini yüksəldən qarğıdalını yedikdən sonra açlıq hissi oyandırar. Bu səbəblə diyeta edənlərin uzaq dayanması lazım olan bir qidadır.