Bu qidalar dişi ağardır
Çiyələk: Gözəl dadı və xoş qoxusu ilə bilinən bu meyvə, dişlər üzərində ləkə meydana gəlməsini maneə törətməkdədir. Ancaq çiyələyin içərisindəki turşu və şəkərin diş minasına zərər verməməsi üçün, qidalandıqdan sonra su içilməli və ya ağız çalkalanmalıdır.
Portağal: Bu meyvənin qabığının içindən təbii diş pastasının əldə edilə bilməkdədir. Həftədə bir neçə dəfə tətbiq olunması fayda verər.
Alma sirkəsi və limon suyu: ağartmadan faydalı olan bu təbii məhsullar tez istifadə edildiklərində diş minasına zərər verib, çürük meydana gəlməsinin sürətlənməsinə yol aça bilər. Bu səbəblə diqqətli istifadə edilməlidir. Ən sağlam ağardıcı məhsullar isə təbii lifli məhsullardır. Dişləri ləkə edən bakteriyalardan təmizləyib ağız və diş sağlığında əhəmiyyətli rol oynayar.
Dişləri güclü saxlamaq üçün …
Süd: Çənə sümüklərini gücləndirib, diş əti xəstəliyindən qoruyar. Kalsium baxımından çox əhəmiyyətlidir.
Somon balığı: Uşaqlarda diş inkişafına çox köməkçi olan bu qida, D vitamini və kalsium baxımından zəngindir
Portağal sitrus bitkiləri: C vitamini məzmunu yüksək olan bu qidalar; dişin sərt təbəqəsini gücləndirir, dişləri turşulara qarşı qoruyar, diş əti iltihabını önləyər, bağ toxumasını gücləndirər, diş ətlərinin sağlam qalmasını təmin edər.
Su: Ağız içindəki yuyucu təsiri mübahisə müzakirə və tüpürcək səviyyəsini yüksək tutar
Brokoli: Antioksidan xüsusiyyəti ilə deyil, dişləri turşudan qoruyucu xüsusiyyətiylə bilinər. Diş minası üzərində qoruma qalxanı meydana gətirər.
Portağal və ananas: Diş minasını qorumanın yanında, tüpürcək sekresiyası üzərində müsbət istiqamətdə təsirə malikdir
Susam toxumu: Dişlərdəki bakteriyanın l meydana gəlməsini azaldır və buna bağlı olaraq diş əti sağlamlığı üçün çox əhəmiyyətlidir daşıyar.
Badam və quru meyvələr: Ağızda təmizləyici təsirə sahib olub,diş əti sağlamlığı baxımından çox əhəmiyyətlidir.
Adaçayı: Bu təbii məhsul ilə diş fırçalamaq və qarqara etmək, ağız sağlamlığı baxımından çox əhəmiyyətlidi.